De betekenis van ziek zijn

Ziekte hoort net als gezondheid bij het leven. Onze visie is dat ziekte een betekenis heeft; ze laat weten dat er in ons leven iets uit evenwicht is en roept op tot verandering om één (heel) te worden met onszelf.

Genezen begint met helen…

Heel worden (herstellen, genezen) gaat over meer dan alleen het bereiken van een optimale fysieke gezondheid. Het gaat ook over een staat van “zijn” waarbij harmonie en innerlijk balans wordt ervaren. Dit gaat voor ons niet via de weg van bestrijden van ziekte (de symptomen), het verwonde deel in u, maar via het versterken en mobiliseren van de gezondheid bevorderende krachten, het gezonde deel in u.

Holistische benadering

Wij gaan er vanuit dat lichaam en geest één geheel vormen, elkaar voortdurend en wederzijds beïnvloeden en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In deze verbondenheid onderscheiden wij verschillende dimensies of zijns-niveaus: het fysieke, mentale, emotionele en spirituele niveau. Of anders gezegd: lichaam, geest, hart en ziel. Ieder mens functioneert als eenheid binnen de hem of haar omringende wereld, zowel de fysieke als niet fysiek wereld. Hierdoor staat voor ons ziekte niet op zichzelf, maar verwijst deze naar de gehele mens en zijn of haar totale levenssituatie. Genezing van ziekte vraagt in dit licht dan ook niet alleen om heling van het lichaam, maar ook van geest, hart en ziel. In het kader van een integrale aanpak onderzoeken wij samen met u op welk niveau, fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel, uw toegangspoort naar heling ligt. De keuze die hierbij gemaakt wordt is afhankelijk van hoe het ziektebeeld zich laat zien, welke klachten u ervaart en van het (juiste) moment.

Helen om het leven los te kunnen laten

Evenals ziekte, hoort ook sterven bij het leven. Niet altijd kan een ziekteproces worden afgesloten met genezing. Het leven heeft zo zijn eigen wetten. Een naderend levenseinde staat hierbij voor ons niet gelijk aan het mislukken van een behandeling. Het confronterende karakter van de dood kan op andere zijns-niveaus heling bewerkstelligen waardoor een lang gezochte innerlijke rust gevonden wordt en vanuit overgave het leven los gelaten kan worden.